Hoe ik mindfulnesstrainer werd.

Als interieurarchitect was ik altijd net even meer gericht op gebruikers dan bakstenen.
Hoe kon ik bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven?

Door de jaren heen verplaatste het zwaartepunt van ontwerpen van objecten naar vormgeven van interactie. Daarbij kwam steeds meer het accent te liggen op bewustwording: het herkennen van, en spelen met overtuigingen en automatische reacties. Hoe kunnen we ons perspectief verrijken en ons bevrijden van belemmerende patronen?

Als interieurarchitect ben je al gauw gefocust op dingen: meubels, ruimtes, gebouwen. Een goed ontwerp beïnvloedt de stemming en mogelijkheden van zijn gebruikers. Een nobele zaak, maar ik wilde verder gaan: hoe konden mijn ontwerpen mensen ondersteunen in hun ontwikkeling? In andere woorden: hoe leid je een rijk en vrij leven, en welke rol kan ik daarin spelen?
Al tijdens mijn studie zocht ik antwoorden in zelfvoorzienend wonen, hergebruik, reparatie en co-creatie. In de jaren erna werden objecten steeds meer dienend voor interactie: het transformeren van entree’s om bewoners te betrekken bij hun flat; een mobiele tent om de invloed te onderzoeken van een nomade op haar omgeving; het organiseren van een cross-cultureel festival; het geven van creatieve workshops aan mensen met psychische problemen; en het ontwikkelen van een poëtische stilteretraite voor één persoon.

Het doel van de interactie vulde ik steeds minder in, totdat bewustwording overbleef. De kern, wat mij betreft. Ruimte scheppen voor de ontwikkeling van opmerkzaamheid. Dat is mijn rol. Inzicht en bewustzijn komen op hun eigen tempo, bij de deelnemers en bij mij als gids.

Het doen van een mindfulnesstraining vormde een kantelpunt. In 2012 trainde ik acht weken lang in meditatie en open aandacht. In een groep en onder goede begeleiding leerde ik langzaam maar zeker om mijn onrustige geest vriendelijk te observeren.

Sindsdien beoefen ik dagelijks yoga en meditatie. Open en nieuwsgierige aandacht werd een tweede natuur en had een diepe invloed op mijn werk als ontwerper en begeleider. Ook verdiepte mijn gevoelsleven zich terwijl ik steeds kalmer omging met stress. Living the full catastrophe zoals Jon Kabat-Zinn dat noemt. Het omarmen van het hele leven: de puinhopen, de leegte en de enorme rijkdom aan ervaringen. Dat gun ik iedereen!

Na vele omtrekkende bewegingen met de poëtische stilteretraite als sluitstuk, was het tijd voor de volgende stap: trainer worden. Deze herfst (2017) haalde ik mijn certificaat als categorie 2 mindfulnesstrainer.
Momenteel volg ik de vervolgopleiding zodat ik ervaren en professioneel het MBSR mindfulness programma kan geven. Komende lente is het zo ver: op 20 maart 2018 geef ik de eerste 8-weekse training bij Yogaschool Noord. Mindfulness kan zo’n positieve impact op het dagelijks leven hebben dat ik niet kan wachten om het met anderen te delen.