Hoe het hier-en-nu belangrijk werd

Ik beoefende zo’n vijf jaar yoga, en de meditaties tijdens de les kietelden m’n achterhoofd. Het trok me, hoewel ik stilzitten ontzettend moeilijk vond. Ondanks de onrust had ik een sterk vermoeden dat meditatie me meer geluk en kalmte kon brengen. Ik besloot in 2012 om de 8-weekse MBSR mindfulnesstraining te doen. Het werd een kantelpunt: door te oefenen werd ik weerbaarder voor stress en zag steeds meer de schoonheid in het bestaan. Ik ontwikkelde liefdevolle discipline en leerde bewuster kiezen hoe ik met uitdagingen om wilde gaan. Meditateren transformeerde het dagelijks leven in een avontuur.

Wat heb je nodig om rijk en vrij te leven?

Ondertussen sloop mindfulness m’n ontwerppraktijk binnen. Ik vroeg me af: wat verrijkt ons leven en wat is ballast? De dagelijkse meditaties pelden langzaam m’n vooronderstellingen af. In 2013 ging ik op studiereis naar Mongolië om te leren van nomaden. Ik ontmoette overlevingskunstenaars die ongebreideld van het leven konden genieten. Ze hadden dezelfde problemen als iedereen, maar accepteerden de veranderlijkheid van het bestaan. Zonder luxe-artikelen of verzekeringen moesten ze wel en het gaf een ongekende veerkracht. Die acceptatie van wat er op je pad komt, is de essentie van mindfulness.

Geïnspireerd wilde ik mijn leven vanaf de basis weer opbouwen. Ik verliet mijn huis, trok even rond en landde op een proeftuin in Amsterdam-Noord. Samen met mijn partner Elliot bouwden we er een tiny house. Steeds vragen we ons af: wat hebben we nodig? Wat kunnen we loslaten? Hoe kunnen we het leven vieren?

Mindfulnesstraining

Meditatie vormt hierbij een onmisbaar laboratorium. Ik besloot mijn werk te gaan richten op mindfulness en in 2016 hield ik met een team solo-retraites. Fantastisch om te doen, maar ik wilde mindfulness met meer mensen kunnen delen. Ik wilde de 8-weekse training gaan geven. In 2017 haalde ik mijn basiscertificaat bij het Centrum voor Mindfulness, en 2018 m’n kwalificatie tot categorie 1 trainer. Nu is mij mijn droom in vervulling: het geven van de 8-weekse MBSR training. Ik kan niet wachten om met jou het avontuur aan te gaan.

Lees meer over mijn ontwikkeling van ontwerper naar mindfulnesstrainer.