Wanneer je een baby krijgt kun je overweldigd worden door alle goedbedoelde adviezen, richtlijnen en je eigen verwachtingen. Maar wat past er bij jou en bij je baby? Voor mij duurde het een tijd voordat ik mijn eigen kompas gevonden had, en mindfulness vervulde een cruciale rol.

Ik herinner nog goed hoe de babytijd van mijn dochter Aoife aan kon voelen als een droom. Niet alleen was ik vol verwondering over mijn mooie kleine meisje, maar ik had ook een ongemakkelijk gevoel van niet weten wat het beste was voor mij en mijn dochter.

Ik had tijdens de zwangerschap een cursus gedaan met mijn partner en een stuk of vijf boeken gelezen die elkaar allemaal tegenspraken. Als het aankwam op slapen en nabijheid had Aoife uitgesproken behoeftes waar consultatiebureau en andere deskundigen geen goed antwoord op hadden. Onze dochter liet zich simpelweg niet in een voorgeschreven malletje persen, en die worsteling putte ons allemaal uit.

Met zeven maanden besloten mijn partner en ik om het advies het raam uit te gooien. We hadden Aoife genoeg leren kennen om op onze eigen inzichten te vertrouwen, en mindfulness hielp mij om helder te weten wat goed voelde. Ik en mijn partner zetten een koers uit die bij ons paste en binnen een paar dagen kwam er rust in ons gezin.

Korte tijd erna kwam ik in aanraking met ‘Mindful met je baby’, en tijdens de opleiding vielen er continu muntjes. De training is bijzonder omdat je mindfulness ontwikkelt in contact met je kindje. Iets waar in de traditionele mindfulnesstraining (MBSR) nauwelijks aandacht aan besteed wordt.

Tijdens ‘Mindful met je baby’ leer je met praktische oefeningen de behoeftes van je baby lezen, maar ook oefen je om te switchen tussen aandacht voor jezelf, en aandacht voor je kindje. Zo krijg je weer de ruimte om voor jezelf te zorgen en daarmee van deze bijzondere tijd te genieten.

In ‘Mindful met je baby’ krijg je informatie over de ontwikkeling van je baby en de relatie tussen ouder en kind volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Je wordt ondersteund in het ontwikkelen van jouw eigen visie op het ouderschap, vanuit het vertrouwen dat met de juiste aandacht vanzelf helder wordt wat er nodig is.

‘Mindful met je baby’ helpt je dus om je eigen kompas te ontwikkelen. Zo kun je in elke ontwikkelingsfase bewust kiezen welke koers je met je gezin wilt varen.

Aankomende vrijdag begin voorlopig de laatste ‘Mindful met je baby’ in Amsterdam-Noord. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, meld je dus snel aan!