TIPS voor THUISBLIJVERS

Luister naar Fransciscus
deel 1

‘Begin met te doen wat nodig is,
doe dan wat mogelijk is,
en plotseling doe je het onmogelijke.’
– Fransiscus van Assisi

En plotseling zijn we thuis.
In zekere zin heeft ons gezin geluk. Toevallig hebben we de ruimte om thuis te blijven. We hoeven niet keihard door te werken met friemelende peuters op onze schoot, of na het werk nog naar de supermarkt te gaan in de hoop dat er wat in de schappen ligt. We hebben alle tijd.

Toch heb ik wel wat te doen: ik ben flink oververmoeid van onze verhuizing. Dus hoe kan ik in deze tijd bijtanken? Hoe houd ik mezelf mentaal weerbaar en gezond? En hoe kan ik deze tijd zien als kans, en er wellicht zelfs van genieten?

Fransiscus van Assisi vat het prachtig samen. En het begint met te doen wat nodig is.

…doen wat nodig is
…nodig.

Nodig – een woord dat ik vaak over het hoofd zie. Want vaak lijkt alles noodzakelijk. Nu de nood aan de man is krijgt het woord weer betekenis.
Basisbehoeftes eerst, en prioriteren.
Niet méér doen nu ik thuis blijf, maar juist minder. Zodat ik eindelijk kan uitrusten en ruimte krijg voor plezier. Zodat we beschikbaar blijven voor elkaar, en we fit het ongewisse tegemoet kunnen treden.

Ik vraag mezelf regelmatig:
‘Is dit nodig?’ Als ik aan iets wil beginnen.
‘Wat heb ik nu nodig?’ Als ik spanning merk.
‘Wat heeft ons gezin nodig?’ Als ik naar de dag kijk.

Wat is nodig?

De afwas minder vaak. Het huis schoon houden. Dat to-dolijstje de vriezer in. Wèl dat dutje doen. Nu dan maar de slaaptraining doen met onze dochter. Goed letten op grenzen. Duidelijk communiceren. Elkaar de volle aandacht geven. Lekker even niets doen. Plezier maken.

Wat is nodig?

In de maalstroom van het dagelijks leven verliezen we zó makkelijk de hoofdzaken uit het oog. Niets zo effectief als een crisis om je weer even te wijzen op wat er nodig is. Zodat je veilig bent, gevoed, gezond. Zodat er rust en ruimte ontstaat voor wat er nog meer mogelijk is. Dus daarom vraag ik aan jou:

Wat heb jij nodig in deze situatie?
Wat hebben julie nodig?
Wat is nodig voor het geheel?
En wat kun je allemaal achterwege laten?

Probeer het maar. Je zult zien: minder is vaak meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.