Mindful met je Peuter

ontspannen opvoeden en genieten van elkaar

Prachtig hoe je kindje groeit, steeds meer zelf kan en de wereld ontdekt. Maar dan zijn er driftbuien, terugvallen met slapen of moeite met zindelijk worden. Vooral als je er even geen energie voor hebt, kun je voelen dat je geleefd wordt.

Je weet dat het er allemaal bij hoort, maar toch is het frustrerend. Als opvoeden stressvol is en je overleeft op de automatische piloot, dan raak je uit balans en mis je ook de mooie momenten met je kindje.

Mindful ouderschap

Mindful met je Peuter is een 9-weekse training waarin je met aandacht leert opvoeden. Stap voor stap leer je om af te stemmen op je kindje, en tegelijkertijd beter voor jezelf te zorgen. De training is bewezen effectief en stimuleert de ontwikkeling van peuters.

Gratis of met korting meedoen aan de training?
Neem deel aan het onderzoek van de UvA!

Wat je leert:

 • mediteren
 • mindfulness toepassen tijdens opvoedstress
 • behoeftes lezen van je peuter
 • ruimte maken voor jezelf
Waarom mindfulness?

Mindfulness helpt je om de dingen zien zoals ze zijn, en het te accepteren zoals het is. Daardoor word je geest niet troebel door verzet en ontdek je nieuwe mogelijkheden om met situaties om te gaan.

Mindfulness betekent simpelweg aanwezig zijn in het hier-en-nu. Je geeft vriendelijke en open aandacht aan je ervaring van dit moment. Hierdoor kun je bijvoorbeeld opmerken of je doorschiet in de automatische piloot, maar ook volop genieten van contact met je kindje.

Wanneer je regelmatig mindfulness beoefent word je weerbaarder tegen stress en somberheid. Op de korte termijn kun je steeds gemakkelijker uit de automatische piloot stappen en bewuste keuzes maken. Op de lange termijn ga je zelfs minder snel stress of somberheid ervaren.

Iedere keer dat jij gezond omgaat met een moeilijke situatie, leert je peuter van jou hoe je uitdagingen tegemoet kunt treden. Bovendien krijg je steeds meer zelfvertrouwen om ontspannen op te voeden. Zo kom je samen terecht in een spiraal omhoog en ontstaat er ruimte om te genieten van deze bijzondere tijd.

De 9-weekse training doen

Hier-en-nu aanwezig zijn klinkt misschien simpel, maar makkelijk is het vaak niet. Mindfulness is een vaardigheid die langzaam opbouwt. Mindful met je peuter is een praktische training, en speciaal ontwikkeld voor het hectische leven met een peuter. Door negen weken lang te oefenen krijg je een stevige basis waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Inhoud van de training:

 • verschillende meditatietechnieken
 • oefeningen samen met je peuter
 • ervaringen delen
 • uitleg over mindful opvoeden
 • werkboek lezen en schrijf-oefeningen

In de training leer je oefeningen die je samen met je peuter kunt doen. Daarom komt in de tweede helft je kindje mee. Tijdens deze sessies is er een co-trainer aanwezig. Tijdens de meditaties stelt zij de peuters op hun gemak. Daarnaast geeft ze op verzoek feedback over wat haar is opgevallen. Zo is er de ruimte om rustig met je kindje te oefenen.

Thuis oefen je dagelijks 10 tot 20 minuten met meditaties onder begeleiding van geluidsopnames. Daarnaast oefen je met mindful parenting tijdens de zorg voor je kindje. Ook hou je een logboek bij over je ervaringen, en kun je informatie lezen in het werkboek. Zo leer je op zoveel mogelijk manieren mindfulness toepassen, en kun je aan het einde van de training mindfulness beoefenen zoals dat bij jouw leven past.

Voor wie is de training?

Mindful met je peuter is voor ouders of verzorgers en hun peuters, tussen de 18 maanden en 4 jaar oud. De training is ontwikkeld voor mensen zonder ervaring met mindfulness. Omdat je het leert toepassen binnen het gezin, is de training ook waardevol voor mensen die al mindfulness beoefenen.

Mindful met je peuter is geschikt voor iedereen die bewust de peutertijd wil beleven. Het is bijzonder effectief voor ouders met (opvoed)stress, somberheid, of burn-outklachten. Omdat de effectiviteit van mindfulness
wetenschappelijk bewezen is, kun je de training vaak (deels) vergoed krijgen.

De sessies

Tijdens de training zie je elkaar elke week bij de sessies. We oefenen met mediteren, je kunt je ervaringen delen, en je krijgt informatie over de werking van stress, de ontwikkeling van je kindje en mindful parenting.

Sessie 1 t/m 4 zonder kindje.

De eerste vier sessies zijn zonder kindje, zo kun je ongestoord oefenen met mediteren en heb je de tijd om rustig mindfulness te ontwikkelen. Wel krijg je mindful parenting oefeningen mee voor thuis, en we bespreken die na. Voor veel ouders zijn de sessies een kadootje. Even de tijd voor jezelf waarin je mag ontspannen en er ruimte is voor hoe het met je gaat.
We kijken naar wat er met jou gebeurt onder stress, en hoe dit de interacties met je kindje beïnvloedt. Ook krijg je handvatten voor het lezen van je kindje, en informatie over je kindje’s ontwikkeling.

Sessie 5 t/m 8 òf 9 samen met je kindje.

En dan kom je samen met je kindje. Bij een training in levende lijve, komt je kindje de hele sessie mee tot en met sessie 9. Het programma is dan een mix tussen activiteiten voor de ouders, en activiteiten met de kindjes.

Het grootste deel van de sessies spelen de kindjes zelf. In de ‘gewone’ training spelen ze vaak samen met de co-trainer. De co-trainer is er speciaal voor de kindjes. Zij zorgt ervoor dat deze veilig zijn terwijl de ouders mediteren en ondersteunt de ouders bij de oefeningen in mindful parenting. De ervaring leert dat de kindjes vaak een band opbouwen met de co-trainer, en deze waardevolle feedback heeft voor de ouders. De achtergrond van de co-trainer is in infant mental health, orthopedagogiek of het onderwijs.
Tijdens een online training knippen we de sessies in twee. De kindjes doen een uur mee, en dan is het programma ook meer op hen gericht. Zo blijft het voor hen fijn om in de buurt van het beeldscherm te zijn. Vaak is er ook in de online training een co-trainer, en deze kijkt nog steeds goed mee naar de kindjes. Tijdens sessie 9 zijn de kindjes niet aanwezig, omdat we dan vooral terugkijken.

De online groepstraining

De online training vindt plaats via Zoom. Het programma is hetzelfde als de groepstraining in levende lijve. In de tweede helft van de training zijn de sessies in tweeën geknipt: een uur mèt en een uur zonder kindje. Zo heb je meer ruimte voor je eigen proces, en kunnen de kindjes met volle aandacht meedoen.

Ook bij een online training zie je jouw groepsgenoten elke week tijdens de sessies.
Het belangrijkste verschil tussen online en in levende lijve, is dat de kindjes minder lang meedoen aan de sessies. Tijdens sessie 5 t/m 9 zijn ze de helft van de tijd aanwezig en is het programma meer op hen gericht dan in een sessie op locatie.
Een ander verschil is dat je meteen begint met kijkmeditaties, waarin je oefent met mindful observeren en samenzijn met je kindje. In een gewone training doe je deze meditaties alleen tijdens de groepssessies.

Er zitten een paar voordelen aan de online groepstraining. Je oefent vaker thuis – de plek waar je mindfulness ook in praktijk wilt brengen. Daarnaast kunnen de sessies met kindjes intensief zijn. Je jongleert met je aandacht tussen de kindjes, het programma en je eigen beleving. Doordat de helft van sessie 5 t/m 9 zonder kindjes zijn, blijf je de ruimte houden om wat dieper in te gaan op de educatie en je persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de helft van de sessies waarbij de kindjes wèl aanwezig zijn, kun je meer aandacht aan je kindjes geven en gericht oefenen met mindful parenting.
Het laatste voordeel is dat we sessies flexibeler kunnen inplannen. We kunnen met de groep bepalen wanneer we de sessies met en zonder kindjes doen. Dit kan enorm schelen in het regelen van oppas voor je kindjes.

Hier, bij de FAQ kun je meer lezen over de technische kant van online sessies.

Vanwege zwangerschap zijn er alleen individuele trainingen tot mei 2021.

 

Doe mee met het onderzoek!

Mindful met je peuter en Mindful met je baby zijn ontwikkeld door dr. Eva Potharst van UvA Minds en worden vanaf het begin onderzocht. De trainingen zijn bewezen effectief. Ook nu loopt er een onderzoek waar jij aan mee kunt doen. In ruil krijg je 125 euro korting op de prijs, of kun je gratis de training volgen (bij gratis deelname betaal je alleen 65 euro voor de werkmaterialen).
Lees meer over hoe dat werkt.

 

De online groepstraining
 • Voor ouders en peuters van 1,5 – 4 jaar
 • Online via het Zoom platform
 • 9 sessies van 2 uur + een terugkomsessie
 • Sessie 5 t/m 8 deels samen met je peuter
 • Thuis dagelijks 20 – 30 minuten oefenen
 • Persoonlijk voorgesprek
 • Inclusief het werkboek Mindful met je peuter
 • Inclusief meditatiekussen en werkmaterialen
 • 495 euro incl. BTW voor particulieren
 • 595 euro excl. BTW voor werkgevers
 • 125 euro korting of gratis bij deelname onderzoek

 

Groepstraining in regio Utrecht
 • Voor ouders en peuters van 18 maanden tot 4 jaar
 • 9 sessies van 2 uur + een terugkomsessie
 • Sessie 5 t/m 9 kom je samen met je peuter
 • Thuis dagelijks 20 – 30 minuten oefenen
 • Persoonlijk voorgesprek
 • Kleine groepen met maximaal 6 ouders
 • Zelf aanschaffen: meditatiekussen en
  het werkboek Mindful met je peuter
 • 525 euro incl. BTW voor particulieren
 • 625 euro excl. BTW voor werkgevers
 • 125 euro korting of gratis bij deelname onderzoek

 

Mindful met je peuter op maat

Mindful met je peuter wordt vaak in groepen gedaan. Zowel online, als in regio Utrecht en Amsterdam. Wil je in een andere regio de training doen? Neem dan contact op.
Behalve in groepen, kun je de training ook individueel volgen. Online, of bij jouw thuis in regio Utrecht. Je kunt dan als enkele ouder, als ouderpaar, en soms met het hele gezin deelnemen. Workshops zijn ook mogelijk. Neem gerust contact op voor meer informatie.


 

Deelnemers geven deze training gemiddeld een 9!

“Gun jezelf deze training, geef jezelf een kadootje.” – Iris (34)

“I would recommend this to every parent.” – Claudio

“Loes is een warme, begripvolle trainer die veel kennis heeft en je goed kan begeleiden. Ze is oprecht en verteld open en eerlijk over haar ervaringen. Ze kan heel goed je verhaal samenvatten en vragen stellen die je aan het denken zetten.” – Floor (31)

“Loes heeft ons geholpen om zonder ‘er iets van te vinden’ in het hier-en-nu te zijn en door oefeningen rust in ons lijf te ervaren. Dit is op zichzelf al enorm fijn, maar om dit samen met mijn zoontje te kunnen doen, is top! We konden gelijk samen aan de slag. Het was heel leerzaam en bedankt voor de handvatten.” – Nazife, moeder van Ahed

Lees hier meer over ervaringen van deelnemers in het Nederlands, en hier de ervaringen van een Engelstalig gezin.